Kina
- Offisielt navn: Folkerepublikken Kina (Zhonghua Renmin Gongheguo)
- Hovedstad: Beijing
- Folketall: 1,321,851,888 (Juli 2007)
- Språk: Mandarin
- Valuta: Renminbi (RMB)
- Religion: Taoismen, Buddhismen, kristne 3% -4%, muslimer 1% -2%
- Visum: Norske borgere har visumplikt ved innreise til Kina.Det er ikke visumplikt for norske borgere ved innreise til Hong Kong og Macau. Det gjøres oppmerksom på at ved innreise til Kina og ved reiser i regionen, må passet ha en gyldighet på mer enn 6 måneder utover innreisetidspunktet.
- Tidsforskjell: Sommertid: 6 timer før Norge. Vintertid: 7 timer før Norge
- Strøm: 220 volt.
Vietnam
- Offisielt navn: Den sosialistiske republikk Vietnam
- Hovedstad: Hanoi
- Folketall: 89,5 millioner (2010)
- Språk: Vietnamesisk
- Valuta: Vietnamesiske dong (VND)
- Religion: Buddhismen, Taoismen, Confucianism, Hoa Hao, Cao Dai, Kristendom (overveiende katolske, noen protestantisk), urfolk tro, Muslim.
- Visum: For norske borgere som skal besøke Vietnam i inntil 15 dager kreves ikke visum. Ved ankomst til Vietnam må gyldig pass (gyldig i minimum 3 måneder fra innreisedato) og returbillett eller billett til et tredje land fremvises. Har du med deg over USD 3000 må dette oppgis til myndighetene ved ankomst.
- Tidsforskjell: Vietnam ligger foran Norge i tid. Ved sommertid + 5 timer, og + 6 ved vintertid.
- Strøm: 220 volt. Det er ofte behov for adapter for å kunne benytte lokale stikkontaktuttakt
Kambodsja
- Offisielt navn: Kongeriket Kambodsja
- Hovedstad: Phnom Penh
- Folketall: 14,5 millioner (2008)
- Språk: Khmer
- Valuta: Kambodsjanske Riel (KHR). USD (sedler) benyttes også som betalingsmiddel.
- Religion: Buddhister 96%, kristne 2%, muslimer 2%
- Visum: Nordmenn trenger visum til Kambodsja. Det er mulig å søke om e-visum for inntil 30 dager her.Visum utstedes for øvrig av Kambodsjas ambassader, og kan på visse betingelser også fås på flyplassen og ved enkelte grensestasjoner. Normalt kreves to passfoto og at passet skal være gyldig i minst tre måneder etter at visumet er utløpt.
- Tidsforskjell: Kambodsja ligger foran Norge i tid. + 5 timer sommertid, + 6 timer vintertid.
- Strøm: 220 volt.
- Minefare: Kambodsja har fortsatt et stort antall landminer, og mineområdene er ikke alltid merket. Områder utenfor vanlig ferdsel kan fortsatt være minelagt. Det oppfordes derfor til ikke å bevege seg utenfor hovedveiene på landsbygda, og heller ikke gå utenfor tempelområdene.
Malaysia
- Offisielt navn: Persekutuan Tanah Malaysia (Føderasjonen Malaysia)
- Hovedstad: Kuala Lumpur (Putrajaya – administrativt senter)
- Folketall: 28,3 millioner (2010)
- Offisielt språk: Malayisk (Bahasa Malaysia)
- Valuta: Ringgit
- Religion: Islam (offesiell), Buddhisme, Taoisme, Hinduism, Kristendom, Sikhism
- Visum: Nordmenn trenger ikke visum for opphold i Malaysia opp til tre måneder. Det er viktig å huske på at passet man reiser på er gyldig i minst seks måneder fra innreise Malaysia.
- Tidsforskjell: Tidsforskjell i forhold til Norge + 7 timer (6 timer under den norske sommertiden)
- Strøm: 220V 50 MHz. Strømbrudd kan forekomme.
- Annet: Man bør spørre reisearrangør, hotell eller de lokale myndigheter om de sesongmesige badeforhold, for eksempel om strømforhold og/eller forekomst av giftige maneter - særlig box jellyfish.
Indonesia
- Offisielt navn: Republik Indonesia
- Hovedstad: Jakarta
- Folketall: 237 millioner (2008)
- Språk: Bahasa Indonesia
- Valuta: Rupiah (IDR)
- Religion: Muslimer 88%, Protestanter 5%, Romer katolsk 3%, Hindu 2%, Buddhist 1%, andre 1% (1998)
- Visum: Nordmenn trenger visum for opphold i Indonesia. Visum kan søkes på forhånd fra indonesisk ambassade. Norske borgere kan også få utstedt visum ved ankomst Indonesia. Dette visumet gis maksimum 30 dagers gyldighet. Passet ditt må være gyldig i minst seks måneder utover oppholdets varighet. Visumgebyret er USD 10,- for turistvisum gyldig inntil 7 dager og USD 25,- for turistvisum gyldig inntil 30 dager. Gebyret anbefales betalt i kontanter i USD eller enkelte andre større valuttaer.
- Tidsforskjell: Indonesia strekker seg over tre tidssoner, fra GMT+7 til GMT+9. Jakarta ligger 6 timer foran Norge om vinteren, men 5 timer når det er sommertid i Europa. Bali, som befinner seg enda lenger øst, ligger ytterligere en time foran norsk tid.
- Strøm: Strømmen er 220 volt. Stikkontaktene er stort sett som i Norge.
- Flyplassavgift: Flyplassavgifter på Soekarno-Hatta flyplass i Jakarta er for øyeblikket: Innenlandsreiser er Rp 40 000, mens internasjonale reiser er Rp 150 000.
Filippinene
- Offisielt navn: Republic of the Philippines
- Hovedstad: Manila
- Folketall: ca. 91 millioner
- Språk: Det nasjonale språk er filipino, som bygger på tagalog-dialekten, oppblandet med spanske og engelske låneord. Engelsk er imidlertid fortsatt mest benyttet i sentraladministrasjonen og i næringslivet.
- Valuta: Peso (PHP)
- Religion: Kristendom 91% (Romer katolsk 82%, Protestanter 9%), Islam 5%, Buddhisme 3% and andre 1%.
- Visum: For norske borgere gis det ved ankomst gebyrfritt visum for 21 dagers opphold mot fremvisning av gyldig returbillett eller flybillett til visumfritt tredjeland, men man kan også få turistvisum for 59 dager ved henvendelse til Filippinenes ambassade i Oslo. Pass må være gyldig i minst 6 mnd. fra forventet avreise fra Filippinene.
- Tidsforskjell: +6 timer sommertid, + 7 timer vintertid.
- Strøm: Strømmen er 220 volt, men det er også vanlig med uttak for 110 volt. Adapter er ofte nødvendig.
Australia
- Offisielt navn: Commonwealth of Australia
- Hovedstad: Canberra
- Folketall: 22,5 mill (des. 2010)
- Språk: Engelsk
- Valuta: Australske doller (AUD)
- Religion: Australia har ingen statsreligion. Religion spiller ikke en sentral rolle i livene til store deler av befolkningen. Resultat av folketelling: 64% av australiere påførte seg selv som kristen, med 26% som romersk katolske og 19% som anglikanske. Om lag 19% av befolkningen siterte "Ingen religion" (humanisme, ateisme, agnostisisme, og rasjonalisme). 12% svarte ikke (spørsmålet er valgfritt) eller gjorde ikke gi noe svar tilstrekkelig for tolkning. Buddhisme (2,1%), fulgt av Islam (1,7%), hinduisme (0,8%), og jødedommen (0,5%).
- Visum: Norske borgere må ha elektronisk visum for kortere opphold i Australia. Visum fås gjennom reisebyrå eller på internett (www.eta.immi.gov.au). Visum er gyldig for opphold inntil tre måneder av gangen innenfor en 12 måneders periode.
- Tidsforskjell: Generelt 8 timer ved norsk sommertid og 10 timer ved norsk vintertid. De ulike delstatene kan imidlertid tilhøre ulike tidssoner og dato for skifte av sommer-/vintertid varierer.
- Strøm: 240 V. Trepunkts kontakter.
- Annet: Springvann kan drikkes i de store byene. Det finnes flere giftige arter edderkopper og slanger i hele Australia, også i urbane strøk. Det finnes også hai og giftige maneter langs kysten. Følge lokale råd og oppsøk lege dersom du blir bitt av ukjente dyr/insekter.
Høres ut som en knallbra rute! Er en smule misunnelig gitt! Hvor lang tid har du beregnet til hvert land? :)
SvarSlettGleder meg veldig :) Vi har lyst til å ta tiden i hvert land litt som det kommer. Vi har 8 uker og grovt blir det en uke i hvert land, med noen ekstra dager i land vi liker godt. Likevel er været og anbefalninger fra andre også avgjørende. I Kambodsja er det eksempelvis regnsesong store deler av landet, så vi må nesten se an hvordan dette er. Australia har vi ikke 100% avklart at vi skal dra til, da vi ikke har avgjort hvor lenge vi blir i hvert land. Ønsker vi lengre tid blir dermed Austrailia nedprioritert denne gangen. Vi er åpen for alt, og vil se hvor lang tid vi trenger for å få et godt inntrykk av hvert land :)
SvarSlettOi, ja, en uke i hvert land blir nok knapt! Er mye spennende å se i alle landa dere skal til! Hvis det hadde vært meg, tror jeg at jeg ville droppa Australia, og heller hatt lengre tid i Asia. Kambodsja er nokså lite, og der trengs kanskje under en uke og, mens Filippinene ville jeg vært litt lengre på siden dere først drar dit. Utrolig vakkert land - mitt favorittland faktsik :) Lykke til videre med planleggingen! Blir spennende å følge deg! :D
SvarSlettJa det blir nok til at vi innser at Australia utgår. Noen dager i Kina, to uker i Vietnam, noen dager i Kambodsja, en uke i Malaysia, to uker i Indonesia og to uker på Filippinene ser jeg kanskje for meg.
SvarSlett