tirsdag 11. mai 2010

Berlin

Det er deilig å drømme seg bort i tidligere ferier når man sitter midt oppi eksamensstresset.

Berlin var vårt første stoppested på interrrailen i fjor. Det var som å vandre i kulissene til en film. Alle historier om krigen føltes plutselig mer virkelige og vi kunne ta og føle på alle følelsene. Byen var riktignok modernisert, og ikke bare litt, det var en trendy by med mange forretningfolk. Likevel kunne du se mange spor fra krigen. Jeg har vist dere klokketårnet tidligere, i tillegg var det flere bygninger med kulekull og andre påminnelser.


Vi startet vår byvandring ved Brandenburger Tor, den var ganske mye større enn jeg hadde sett for meg. På samme sted var Berlins dyreste hotell, det var dette hotellet Michael Jackson holdt sin baby ut av vinduet om dere husker den historien. På toppen av Brandenburger Tor sitter det en gresk gudinne med sine hester som symboliserer seier. For flere hundre år tilbake var Berlin og Frankrike i krig, da presterte franskmennene å stjele den greske gudinnen fordi de mente at de hadde seiret. Hvor lang tid det gikk før Tyskland vant krigen er jeg usikker på, men de klarte iallefall å stjele gudinnen tilbake. I de senere år har også gudinnen fått et kors som hun holder i. Det som tyskerne syns er så morsom i dag er at hun ser og peker rett på den Franske ambassaden, i tillegg heter plassen Pariser plass. De føler derfor at de håner Frankrike som trodde at de hadde seiret over tyskerne..


Videre gikk vi til parlamentet, som var en stor og flott bygning med en deilig park. På veien møtte vi et tog som protesterte mot ett eller annet. det var ikke lett å forstå de tyske skiltene, men vi forsto at det var taxisjåfører som gikk i toget. Riktignok reagerte ikke innbyggerne spesielt, da protestanter nesten er dagligdags i Berlin. Parlamentet hadde en nydelig kuppel som man kunne vandre i og få en fin utsikt over byen. Vi fikk høre historier om en brann som hadde startet i parlamentet av en nederlandsk kommunist som førte til at hele parlamentet måtte flytte i en periode.


Vi vandret videre til minnesmerket for de drepte jødene, det besto av store blokker med stener i ulike størrelser. Det var med vilje ingen skilt som viste hva minnesmerke var for, da opprinnelig ble designet for pårørende og ikke for turister. Det finnes heller ingen beskrivelse på hvorfor minnesmerket er som det er, men det er flere som har kommet med antagelser. En antagelse var at høydene symboliserer jødehatet som går fra å være høyt til å ikke eksistere. Minnesmerket er også designet for å være en del av hverdagen til tyskerne, de ønsker at man skal kunne sitte på stenene og leve sitt hverdagslige liv.Vi beveget oss mot en åpen parkeringsplass, et sted som ser ut som ingen vil gå til. Hva ventet oss her? Jo, det var nemlig her bunkersen til Hitler var under krigen. Den er nå helt jevnet med jorden og det er ingen spor til at den har vært der. Vi fant imidlertid en plakat med bilder av hvordan den en gang så ut.Veien videre førte oss til et hus som jeg ikke husker hva brukes til i dag, men jeg kjente iallefall husket igjen fra filmen Valkyrie.

Neste plan var å se den berømte muren som skilte øst og vest Berlin. Jeg hadde sett for meg en stor tykk mur, men dette var en mur av enkleste slaget. Vi fikk forklart at muren var tynn og liten, men det var ikke behov for noe større da vaktholdet var ekstremt. Beveget du deg i nærheten av muren ble du oppdaget, og forsøkte du å komme deg over ble du skutt. Flere passasjer var det også i muren, eksempelvis Checkpoint Charlie. Øst tyskerne kunne bevege seg fritt inni vest, men de fra vest fikk ingen adgang inn i øst. Det var mange kreative skjeler som utfordret skjebnen for å møte sin kjære. Kan du tenke deg å skilles fra venner, familie og kjæreste over natten og bli nektet å treffe de.. En mann som ikke klarte å være vekke fra sin kjæreste hadde funnet ut at dersom han kjørte en cabriolet, med taket nede og uten frontrute, så ville han klare å kjøre under porten - vips så kjørte han i full fart under og avgårde til sin kjære. En annen mann som hadde sin kjære på vestsiden fant seg en ny kjæreste på sin side som var prikk lik sin fraskilte dame. Han innledet forholdet, men en dag stjal han passet hennes og ga det til sin fraskilte dame slik at de lovlig kunne bo sammen.Vi vandret forbi flere fine kirker og bygninger. Vi så en statue av en gammel kone med sin døde militærsønn i armene. Hun satt inne i et hus med et åpent hull over seg for at på dagene med sol skulle lyset skinne på de, på dagene med regn var hun dekt i sine tårer og på sagene med snø var et hvitt lag lagt over de.


Vi så det høye fjernsynstårnet, som vi bare måtte opp i. Høyt høyt over bakken sto vi , og jeg hadde dotter i ørene så høyt det var - men den utsikten. Nør Berlin var delt i øst og vest befant tårnet seg på østsiden, den kommunistiske siden. Kommunistene skulle i utgangspunktet ikke ha trosretning, og de som hadde det ble forfulgt. Når solen skinner på rundingen på tårnet dannes det et kors, men øst tyskerne prøvde å forklare dette med at det var et pluss for kommunisme.


Vi avsluttet turen i den deilige parken foran flotte Museum Island. En historisk tur. Vi fikk høre at Berlin muren falt under en feiltagelse, da en uforberedt mann skulle holde en tale han ikke hadde lest igjennom på forhånd. Han skummet igjennom teksten og leste det han kunne plukke opp, foran mange journalister. Dette resulterte i det motsatte av hva han egentlig skulle si.. Innbyggerne fikk raskt med seg dette, sprang ned til muren og danset på den!Vi oppdaget raskt at cafelivet i Berlin var en drøm. Uansett hvor vi vandret fant vi søte sjarmerende cafeer - så det var helt greit å gå seg vill. Spesielt deilig var det å slå seg ned på en liten cafe da vi en dag vandret i flere timer (det føltes iallefall sånn) kun for å komme til en gullstatue med en engel på toppen. Jeg hadde hørt at man kunne gå inn i denne engelen og se utover byen. Da vi så engelen i en gate foran oss, vandret i bare mot den - men tenk så kort det så ut, men hvor langt det var..Vi var også fascinert over at restaurantene hadde åpent hele natten, noe som kom godt med ettersom vi måtte ta oss en liten hviletur på hotellet før vi skulle ut og spise. Det ble sene middager, men det var folkeliv ute hele natten. Jeg testet rødt øl, som visstnok ble kaldt fransk pingleøl. Franskmennene liker ikke øl, og tyskerne har forsøkt å lage en søt øl til alle franskmennene som bor i tyskland - men huff jeg tror jeg holder meg til vanlig øl.Rett utenfor der vi bodde krydde det av deilige markeder og cafeer bortover gaten hvor innbyggerne nøt frokost en tidlig morgen. Hele stemningen i ben var helt fantastisk. Et sted jeg garantert skal tilbake til!

Follow Kjærester på tur

7 kommentarer:

 1. Tusen takk for så fine kommentarer :)
  Å for en fin blogg du/dere har, denne skal jeg lese igjennom og få inspirasjon til nye reisemål, herlig :D

  SvarSlett
 2. Sv: takk for det, skal prøve å kose meg hvis vi faktisk kommer frem :D

  Herlig reiseblogg du har!Ser fra tidligere innlegg du har vært i frankrike(Marseille, Antibes og Rivieraen?) Var der i fjor sammer, så utrolig fint land :)

  Berlin ser også ut som en fantastisk by, aldri vært der men den står på lista (slik som 1000 andre plasser.hehe).

  SvarSlett
 3. Tusen takk dere :)

  Ja jeg elsker den franske rivieraen! Tenker at det kommer et innlegg om det - bildene fortjenes å vises frem <3 Det var i fjor sommer og ble helt forelsket <3 Vi bodde i Antibes - magisk sted. Hvor bodde dere?

  SvarSlett
 4. Vi landet i Nice og lå to netter der, leide bil og kjørte langs kysten først så tilbake gjennom Provence til Nice igjen. Så var innom ganske mange byer: Monaco,Eze,Cannes,St.Tropez,Marseille, så i fjellene Aix-en-Prvence og innom noen småbyer der, Goges du Verdon og så tilbake til Nice igjen. Mye å se på ei ukers tid. Neste gang skal vi ta oss tida tenker vi :p Og ikke dra dit i August, verste varmen jeg har opplevd. Hvilken årstid var dere der?:) Elsker å se bilder fra reisemål så gleder meg å få sett hvor dere har vært :)

  SvarSlett
 5. Berlin er helt fantastisk!! Tyskland også. Jeg har bodd i landet et år og vi var en uke på ferie i Berlin. Vært de fleste av stedene du beskriver - og veldig enig i at kafelivet der er supert. Masse fine og ikke så dyre steder.

  Byen er virkelig blant mine når det gjelder favoritthovedsteder:)

  (Og ja - det er alltid demonstrasjoner på gang i Tyskland!)

  SvarSlett
 6. Til Martaiik: Oj det var mye på en gang! Mye vakkert for øyet. Vi var der i juni/juli og det var varmt, men ikke for varmt. Syns også det er inspirerende å se bilder fra ulike reisemål! Har lagt ut litt fra Praha i dag så du får drømme deg bort til den vakre byen.

  Til annikken: Berlin er definitivt en av mine favoritthovedsteder også! Og Tyskland er fascinerende, jeg er nesten forelsket i det landet. Hadde store drømmer om å flytte til Tyskland for å studere etter denne reisen. Heldig du er som har bodd der!

  SvarSlett
 7. Ja det var alt for mye på en gang ;) Men sånn lærer man hvordan man skal reise ;) Ja har i ettertid hørt at August er en av de verste månedene du kan velge for å reise til Rivieraen. Er nesten tropisk-aktig varme..Jeg har vært i Thailand og ikke der engang føltes det så klamt og varmt faktisk..Tenker juni/juli er sikkert mye bedre tid å dra på ja :)

  SvarSlett