onsdag 1. juni 2011

Pakkeliste Backpacking

En godt planlagt pakkeliste gjør at du slipper å springe rundt i butikker på din reise. Jeg har satt sammen det vi skal ha med oss på vår to måneders lange reise i Asia i sommer.

Et godt pakketips er å finne frem klærne du vil ha med deg, for så å plukke bort halvparten. Ta med det mest basice som kan kombineres om hverandre. Du har som regel tilgang til vaskemaskin på hostellet, hvis ikke er det alltid en vask du kan vakse klærne i. Er sekken halvfull er den lettere å bære og du har plass til litt shopping. Jeg ruller klærne og stabler de oppå hverandre i sekken, da får du utnyttet maksimal plass i sekken og du får lettere oversikt. Tunge gjenstander, som toalettmappen iallefall er, bør pakkes lengst mulig inn mot ryggen.


En av de viktigste tingene vi har med oss er pass og bankkort. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst for enkelte stedet vi skal besøke. For å være på den sikre siden har vi alltid med oss tre bankkort. Plutselig står du i minibanken med et avmangnetisert kort, da kommer du deg ikke så langt. Skandiabanken har kun årsavgift, og ingen gebyrer for uttak i utenlandske banker. Et tips er å ikke ha alt for mye penger på brukskontoen, i tilfelle du skulle bli utsatt for svindling. Du kan heller overføre penger etterhvert dersom du behøver mer, det gjøres trugt på internettcafeer. Ved uttak i utenlandske minibanker sjekker jeg at delene sitter godt fast, og skjuler inntastingen av koden. Jeg holder meg også gjerne til de som tilhører banker, og er i områder hvor det ofte er folk. Dette føler jeg sikrer med mot falske minibanker. Skal du leie bil på reisen er sertifikatet nødvendig. Vi betaler nesten aldri med kort i butikker, vi tar ut en sum hver og legger i en felles pengebok også tar vi ut mer når det blir tomt.


Det er også nødvendig med forhåndkjøpt visum i enkelte land vi skal besøke, de har vi bestilt. Noen land kan vi kan ordne visum på flyplassen, da kreves det at vi har med oss passbilder. Reiseforsikring er gull verdt på langturer for å gi deg helserettigheter og sikre deg mot eventuelt tyveri.Tidligere har vi hatt mageveske innenfor t-skjorten, men fant ut at det er upraksisk i varme strøk. Det kan bli veldig svett bak magevesken. Det var også upraktisk å måtte løfte på t-skjorten når passet skulle frem. Vi forsøker derfor å ha en halsveske med pass. Da kan vi bare dra den opp av t-skjorten. Vi har med oss passene hvor enn vi går, så lenge vi ikke kan låse de inne et trygt sted. Mister vi passene kan vi ikke reise videre. Jeg oppbevarer bankkort i en kortmapper som kan festes på innsiden av buksen med klipen, eller nede i lommen. Om noen skulle stjele vesken ligger kortene fortsatt trygt her. Skal vi ut å bade tar vi med oss kortene i vannet i den vanntette pengeboken. Slik unngår vi at noen stjeler kortene på stranden. Uten kort kommer vi oss heller ikke langt.


Uhygiensike forhold gjør det viktig at antibac alltid er med i vesken. Førstehjelpsskrinet er godt å ha dersom uhell skulle være ute. Det inenholder vanntett plaster, norgesplaster, bakteriebindende plaster, sårvaskservietter, enkelpmansspakke, burn gel og grunnleggende førstehjelpsguide.


Det er ikke til å legge sjul på at mange blir syk i magen under et opphold i Asia. Vi har med oss ulike typer medikamenter for løs mage og diare. Bacimycin minsker risikon for infeksjoner ved sår, eksemer og insektsbitt. Xylocain lindrer smerten ved eksempelvis brannskader og overflateskader på hud f.eks. solbrenthet og insektsstikk. Vi har også med oss Malaronetabletter som er mot malaria. Zyrtec hjelper også mot kløende myggstikk og andre allergier. Takk mamma!


Telefonen er en god sikkerhet dersom du går deg bort. Vi har gps på telefonen som lett viser oss vei til vårt hostell etter at vi har gått av metroen. Den viser også vei til restauranter i området. Kartene er lastet ned på forhånd, og gpesen er helt gratis å bruke i utlandet.


Jeg tar aldri så mange bilder som når jeg er ute å reiser. Ikke bare er bildene gode å ha som minner å vise frem til andre, men for meg er det også en måte å utfolde min kreativitet på. I Asia er det greit å ha et polafilter på linsa. Det øker fargemetningen av blå himmel, fjerner uønskede refleksjoner fra ikke-metalliske overflater som glass, vann, osv. Vi tar også med oss kamerastativet, da primært for å få fine kveldsbilder.


I Asia kan myggen smitte deg med denguen feber og malaria. Folkehelseinstituttet anbefaler bruk av myggmiddel med 20% DEET i malariastrøk. I konsentrasjoner under 20 % beskytter DEET i 1-3 timer. Myggmidler skal benyttes både på dagtid og kveldstid, innsmøringen må gjentas ofte på grunn av svetting ved høye temperaturer. Vi imprigenere også klær og lakenpose med myggmiddel for tekstiler. Vi kommer like vel til å få noen myggstikk. Vi har oppdaget en genial greie som lindrer kløen ved at du sender små støt gjennom myggstikket. Virker som bare det! Det er kjedelig å miste nattesøvnen på grunn av irriterende kløe.


Myggnett blir også med. Det kan hende det er myggnett på de fleste hosteller, men man kan aldri vite om det er hull i disse og når de sist ble imprignert. Det er kjedelig med et uimpregnert myggnett da det heller blir et fangenett for myggen som bare stikker igjennom.Vi leser mye på ferier. En pocketbok er lett, gjerne på engelsk da vi kan bytte bøker med andre på hosteller.


Reisesykebånd er en fast følgesvenn. Jeg blir ofte dårlig i buss og bil. Tar jeg derimot disse rundt håndleddet, merker jeg ingen ting til bilsyken. Båndene fungerer mot kvalme ved at en plastklump presser på et spesielt område på håndleddet. Smerter er grei å unngå på reiser. Går du mye er gnagsår din verste fiende, og du kan ødelegge en hel dag med hodepine.


Vi har med en sammenleggbar kopp som henger på sekken, da kan vi nyte vin når vi vil. Er også greit å ha med en skje/gaffel/kniv når vi bor på hosteller hvor det ikke er kjøkken slik at vi kan lage oss frokost. Det kan jo hende at Asia er så billag at det uansett blir få frokoster på hostellet?


Det er ikke alltid lås på skapene på hostellet, og derfor har vi alltid med oss en hengelås. Boklyset gjør at jeg kan lese og skrive på sovesalen, selv om andre vil sove. Det er helt nødvendig å ha med vaksepulver på en to måneders lang reise, da jeg ikke har planer om å ta med meg veldig mye klær.


Er det ikke myggnett eller oppheng til myggnett på hostellet kan gaffatape være løsningen. Gaffatapen er så sterk at du kan tape et myggnett fast i taket med gaffatapen. Og skulle du mangle både tape og hyssing – bruk tanntråd. Tanntråd er sterke saker og kan, i likhet med gaffatape, holde myggnett oppe og brukes til å fikse det aller meste. Ellers kan vet man aldri når man har behov for en kniv, så kjæresten har alltid dette med. Vi har også tenkt oss ut i jungelen, og en kikkert er fint å ha med på en slik tur.


Dykking og snorkling er en av mine favoritthobbyer. Jeg gleder meg virkelig til å dykke i Asia. Med dykkersertifikatet og loggboken kommer vi oss med på arrangerte dykk, men vi kan også dykke fra stranden når vi har med egen dykkermaske og snorkel. Jeg liker å ha med en liten og lett badeveske som tar liten plass i sekken. Det er jo ikke til å legge sjul på at det kommer til å bli mange strandbesøk.


For dagsturer ut på landsbygda, jungelen og til andre serverdigheter vil man gjerne ha med seg både vann og andre ting. Det er da fint å ha en liten sammenleggabr sekk klar i den store sekken. Ellers har jeg hørt at det kan være strømbrudd i Asia, og en lommelykt blir derfor viktig.


Det blir mange flyturer på vår reise. Jeg liker å sove på flyet, og med øyemaske, nakkepute og ørepropper sover jeg ekstra godt. kan også komme godt med om vi skal ta buss. Til øyemaska jeg kjøpte fulgte det med klistrelapper med teksten "Vekk meg når det er mat" eller "La meg sove". Så er man sikret å gå glipp av måltidet dersom man ønsker det.


Et lite microfiber håndkle som tar liten plass, men som samtidig er like stort som et vanlig håndkle. Perfekt til å rulle sammen og ha i sekken. Av erfaring har ikke alle overnattingsstedene lagt til rette for at man skal kunne tørke håndklær og badetøy. Klessnoren kan settes opp lett som bare det. Det lille syskrinet har spart meg for mye ergrelse når jeg har mistet knappen på en av yndlingsblusen fem minutter før vi skal ut å spise. Med få klær på reisen er det også viktig at man kan reparere det man har.
Du kan faktisk få studentrabatt med ditt norske studentbevis på ulike innganger, det er verdt å prøve. Vi har en egen mappe på dropbox hvor vi har kopi av viktige dokumenter som pass og reiseforsikring, da har vi det alltid med oss uansett om vi skulle være så uheldig å miste det. Har du ikke testet dropbox anbefaler jeg deg å se instruksjonsvideoen. Adresser til kjente og kjære som skal få kort på våre reiser ligger også her. Bilder kan også lastes opp på dropbox slik at du har en backup dersom kameraet skulle bli stjålet. Liker også å ha med meg en skrivebok på reiser for å skrive ned og fordøye alle de fine stedene slik at minnene aldri glemmes. Navn på overnattingssteder, mennesker man bli kjent med og billetter fra ulike aktiviteter får også plass i boka.


Skjerfet kommer godt med, jeg bruker det som teppe på flyet og dekker meg til når vi skal inn i kirker. Kan også brukes til å tørke av våte sykkelseter. En liten byveske kan være fint i enkelte tilfeller. Viktig at den har glidelås slik at lommetyvene ikke så enkelt kan stikke hånden ned i vesken. Jeg helgarderer meg med klaff og glidelås. Det at den er liten gjør også at du kan ha den under cardiganen dersom du er i områder hvor det kreves.


En bereist venn tipset oss om å ta med ballonger og lollipopp til barna vi treffer på vår reise. Da spesielt når vi er på landsbygda. Han fortalte hvor glade de ble av de små gledene. Det er fint å kunne spre slik glede. Tar ikek mye plass i sekken heller.


Tenker å fylle småflaskene med sjampo, balsam, dusjsåpe og zalo. Det rekker faktisk med en liten flaske shampoo også er det genialt å ha med zalo dersom man får vanskelige flekker på klærne. Toalettmappen kan henges opp via en krok på alle steder. Det er fint å ha muligheten til dette når man er på et skittent bad, eller et lite bad uten hyller. Av toalettsaker blir det det vanlige som deodorant, rensegele, ansiktskrem, tannbørste, tannkrem, sminkefjerner, barberhøvel, neglesaks, håndsåpe, linsevekse, linseetui, litt hårkur, strikk, qtips og pads. De hvite skoposene med vindu gjør at du lett ser om du har fått tak i riktig skopose nedi sekken. Jeg har også planer om å bruke posene til undertøy. Jeg har gått til innkjøp av svarte til sko og hvite til undertøy.


Varme føtter lukter ikke alltid godt, en fotdeo kan derfor være grei å ha med seg. Jeg glemmer alltid håndkrem, og med mine tørre vinterhender kan det være lurt å husek på. Som regler løser de tørre vinterhendendene se med litt saltvann og sol, men må jo være på den sikre siden. Av sminke blir det ikke mye, men maskara og lipgloss får bli med.
Vi kommer til å gå mye og gode sandaler er derfor viktig. Flipflops passer perfekt til sommerkjolen når man skal ut å spise, da kan det være godt å la de gode sandalene ligge igjen. Også perfekt når man skal duse i en skitten dusj, eller springe en rask tur på toalettet om natten.


Er ekstra deilig med sokker på lange flyturer. Til enkelte sommerkjoler er det fint med stroppløs bh.


Har ikke lyst til å ta med for mye klar. Vil heller satse på basic plass og noen fine sommerkjoler. Kanskje tre. En shorts kan kombineres med alle basicplaggene.


Tenker to t-skjorter, og to signgletter. En cardigan får også være med. Den er fin på kjølge fly og kan slenges over antrekket dersom det er kjølig i byen. Jeg tar også med en sarong til stranda.
Både microfibergenser og microfiberbukse er virktig i malariaområder. Microfiber betyr at fibrene er svært svært tynne og at materialet er vevet veldig tett, slik at myggen ikke klarer å stikke igjennom. Disse blir fast følgesvenn ved utendørsopphold etter solnedgang. Det er da malariamyggen er mest aktiv.


Alt dette skal heldigvis ikke i min sekk, vi fordeler det mellom meg og min kjæreste. Et tips dersom du reiser med en venn er å sammen finne ut hva dere trenger, for så å fordele det i deres sekker. Det er jo ikke nødvendig å ha med to av alt. To måneder på reisefot krever en god sekk. Jeg er veldig glad i min Arcteryx Briza 62 liter. Den er lett og sitter godt, samtidig er den ikke for stor slik at jeg kan begrense det jeg har med meg. Sidelommene er perfekt til en flaske vin, og kamerastativet. Jeg liker spesielt godt glidelåsen på siden av sekken som gjør at du kan komme inn midt i sekken uten å ta ut alt på toppen. Husk å merk sekken godt med navn, da den skal sendes noen turer med fly.

Et tips er å legge igjen dyre armbåndsur, verdifulle smykker, fremmedfrykt og fordommer. Og husk tøm kjøleskap, ta ut søpla og vask opp før du drar.

13 kommentarer:

 1. Kor flink dåkker e! Her er alt på stell! Regner med at dåkker får en superduper opplevelsesferie! Jeg gleder meg mest til dåkker e hjemme igjen! <3

  SvarSlett
 2. Ja vi gleder oss veldig!!Dagen nærmer seg med stormskritt, deilig å planlegge litt innimellom all lesinga :)

  SvarSlett
 3. Mye brae tips her! Så den oversiken skal jeg titte på neste gang vi skal ut å reise ;)

  Sv: Hmmm...morsomme serier. Nå må jeg tenke litt. Modern Family har du jo sikkert hørt om? Ellers har jeg noen eldre serier å anbefale da: Arrested Development og Extras (med Ricky Gervais). Nå er den komedie sjangeren litt vanskelig siden vi alle syns forskjellige ting er morsom ;) Men håper noen av de faller i smak!:)

  SvarSlett
 4. Steike, for en liste! Mye smart her, det er sikkert! Hehe! Jeg må si at det blir veldig godt gjort å få med så mye i en 62 liters sekk altså, selv om kjæresten din skal ta halvparten! Husk at du alltids kan kjøpe billige ting underveis og.

  Når reiser dere forresten? Om dere for det meste skal oppholde dere i Sør-øst Asia, vil jeg anbefale å droppe jakker og for mange sko altså. Vi reiste faktisk uten jakker og kun et buksepar og et skopar da vi gikk til flyplassen, og det gikk helt fint ;) Men om dere har tenkt å gå en del på tur i litt høyerliggende strøk, skjønner jeg jo at dere vil ha med litt bedre utstyr da. :)

  Og forresten! Husker at jeg slet med å finne ekstra barberblader (hvis du bruker barberhøvel..) til damer en del steder. Det er ikke like vanlig med damer som barberer seg alle steder.. Hehe! Så kan være lurt å ta med ;)

  Jeg må også nevne at jeg tror jeg ville droppet myggnettet. Vi tok med det på vår 6 mnd tur, og brukte det faktisk kun EN gang i Panama! Hørte ofte at det veldig sjelden er malaria langs kysten, pluss at vi alltid hadde på vifte om natta, som gjør at myggen aldri får tid til å sette seg. Kan ikke si jeg hadde noe problem med myggestikk på bostedene i Asia altså. Men veldig kjekt å ha myggspray da! ;)

  Uff, haha, dette ble en lang kommentar, men var bare plutselig så mye gøyere å skrive om reise enn italiensk neorealisme (eksamen).. :D

  SvarSlett
 5. Martaiik: Har faktisk ikke sett noen av de! Tusen takk, skal sjekke de ut :)

  Hamaca: Ja det var en ivrik kommentar :) Setter pris på alle innspill, og vet det er lett å gli over til morsommere ting i eksamenstia. Man trenger jo alltids en pause :) Vi har ikke med oss så veldig mye mer enn vi hadde i setten sist vi pakket den for å dra på interrail. Men selvfølgelig ser vi at sekken blir over halvfull når vi pakker må vi jo bare velge ut noe. Syns det er vanskelig å plukke ut noe, mener selv alt må være med.. Selvfølgelig kan man kjøpe påfyll av solkrem og myggspray underveis. Når det kommer til sko skal jeg ta ditt tips.

  Sandalene er gode å gå i, så joggeskoene kan bli hjemme. Man kan jo ha imprignertesokker i sandalene på kvelstid når man er i malariaområder for å beskytte seg mot myggstikk. Mygnettet er i størst grad for Indonesia, hvor vi skal til høyrisikoområder for malaria.. Det kan jo være vi bare bor på rom med aiercondition, men jeg aner ikke.. Får tenke litt på dette myggnettet..

  Jakken og buksen er ment som regnklær, men det er kanskje ikke nødvendig med buksen.. Mulig den får bli hjemme. Det er vanskelig å vite hvor mye regn det blir, men jeg regner med det er varmt selv om det regner. Vi skal ikke så mye opp i høye fjelltrakter heller, microfiberbuksen varmer sikkert nok. Hadde dere regn i Asia? Paraplyen er jo med og mulig man ikke trenger jakke da.. Men skal man ut i marka når det regner er det jo litt kjedelig å drasse på paraply.

  Vi reiser 10. juni! Kun få dager igjen :D

  SvarSlett
 6. Oi! Ikke mange dager igjen da nei! Åh! Er rimelig misunnelig kjenner jeg! Jeg var jo i Asia i den tørre sesongen, så regnet lite da. Men tror uansett det er mest kjappe regnskyll det er snakk om nå om sommeren, og ikke fulle dager med regn. Men kan være lurt med litt ekstra regnklær da ja :)

  Var jo ikke i Indonesia selv, så vet lite om forholdene der. Men i de andre landa du nevner, følte jeg ikke noe fare for malaria. Er greit å være på den sikre siden da =)

  Kos dere masse på tur!!! Gleder meg til å høre hvordan det går :D

  SvarSlett
 7. Tusen takk! Satser på at regnskyllene er raskt over :) Skal oppdatere underveis :)

  SvarSlett
 8. Er så spent på hvordan turen var/er. Håper dere oppdaterer snart :-)

  SvarSlett
 9. Jakken og regnbuksen ble hjemme, samme med joggesko og kamerastativ. Savnet det ikke degrann på reisen, gikk helt fint uten :) Ser at det hadde blitt tungt å drasse rundt på kamerastativet.. Oppdatering fra turen kommer :)

  SvarSlett
 10. Takk for hjelpen! Utrolig bra pakkeliste!:)

  SvarSlett
 11. Fantastisk! Mye her jeg skal ta med meg:)
  Hvor lastet dere ned kartene, og hvordan kan dere bruke gps gratis?

  SvarSlett
 12. Takk for det :) Vi har GPS program på Android tlf som fulgte gratis med. Man kan også lagre mindre områder på google maps på Android. Veldig greit. GPSen bruker satelitter, og når kartet er lastet ned på forhånd koster det ikke noe å bruke. Noen tlf er ikke slike som eks Iphone.

  SvarSlett
 13. Hei! Kjempefin blogg du har!
  Jeg lurte på disse passbildene, må dette være kopier av bildet i passet eller må man ta sånne bilder i fotobokser? Har ingen slike liggende, og ser sjeldent disse fotoboksene..
  Også lurte jeg på om det var noe du har pakket med deg som du senere angret på eller som du fant ut at du egentlig ikke har behov for? Spesielt av slike apotekvarer som kremer, salver og ulike tabletter.

  SvarSlett