onsdag 24. november 2010

Riga

To gode venninner på tur til Riga med smil om munnen. Vi var klar for å skjemme oss bort og ha det morsomt som bare jenter kan ha det!


Hotellet Konventa Seta var booket midt i gamlebyen til den fantastiske sum av 1080 kroner for to personer i tre netter. Hotellprisen ga en god indikasjon på hvor billig denne byen var. Her kunne vi virkelig frotse!



I ekte backpacker stil var det ikke snakk om at jeg skulle ta noe taxi fra flyplassen og inn til sentrum, her kjører vi på med full kollektivtransport fra dag en. Det er litt ekstra sjarm med å komme seg frem selv, og man treffer mange hyggelige mennesker på veien som vil hjelpe deg å inne frem på best mulig måte. Buss nummer 22 går fra holdeplassen rett utenfor flyplassen og tar ca. en halv time inn til gamlebyen - og den koster nesten ingen ting! En litt mer skeptisk venninne var lettet når vi var vel fremme på hotellet og endelig kunne sprette den førte flasken sprudlevann.


Det førte på planen var å sjekke ut shoppingmulighetene i byen. Det ligger tre shoppingsenter i gamlebyen; Stockmann, Origo og Galleria. Sistnevne ble fort vår favoritt. Det var et elegant kjøpesenter med mange fine butikker, i tillegg hadde kjøpesenteret en koselig liten cafe med god stemning noe du sjelden finner på et kjøpesenter. Her serveres det småkaker i alle varianter, latviere er veldig glad i søtsaker. Vinbutikken på kjøpesentere var som alle vinmonopol burde være, du kunne smake på vinen før du kjøpte den. Stokmann er en finsk kjede, med mange fine merker. Origo derimot var preget av russisk mote, en stor del av innbyggerne er av russisk avstamming.




  

Av lokale varer er Latvia kjent for håndverk av tre og ullklær som gensere og sokker med latviske symboler. Rav er også kjent, og kalles baltisk gull. Rav er forstenet harpiks, ofte med innsekter og edderkopper innkapslet. De er 20 til 50 millioner år gamle og er presset sammen til ”juveler” med en glødende farge. I gamle dager trodde folk at rav ga styrke, hell og beroligende kraft til sine eiere. Vi besøkte de søte game damene i bodene sine og la igjen litt penger.



De søte gamle damene har også blomsterboder hvor de selger jålete buketter som står i stil med klesstilen til innbyggerne. Det var ikke en eneste dame som ikke hadde høye heler på seg, turistene skilte seg fort ut.



Merkelig nok ser du både Narvesen, Bik Bok, Cubus og DNB titt og ofte mens du vandrer rundt, det er også et stort norskeid kjøpesenter utenfor sentrum. Du legger også merke til at det er mange nordmenn i byen.


Nord for frihetsmonumentet ligger tre shoppinggater hvor du blant annet finner Zara og et hav av skobutikker. Du drar ikke hjem fra Riga uten ett par sko i kofferten.

Frihetsmonumentet skiller gamlebyen fra det nyere sentrum og er en 42 m høy søyle prydet med en statue som holder tre stjerner. Stjernene symboliserer de tre opprinnelige landskapene i Latvia. Frihetsmonumentet er symbolet på frigjøringsbevegelsen i 1980-årene, dette markeres også hver dag med blomster som legges ved søylen.



 
Som nevnt er latviere glad i søtsaker, og hva er ikke da mer naturlig enn at Riga har sin egen sukkertøyfabrikk. Vi ble fortalt at du kunne besøke sukketøyfabrikken Laima, men da vi kom til adressen kunne vi ikke finne fabrikken. I Riga kan gatenummerere ligge hulter til bulter, og dette må ha vært tilfelle her. Vi var fornøyd da vi fant en Laima sjokolade. Like ved frihetsmonumentet står en stor Laima klokke. Klokken er fra 1924 og ble satt opp for at ingen skulle komme for sent på jobben.


Det strekker seg en kanal gjennom sentrum, som er vann fra elven Daugava. Frem til begynnelsen av 1800- tallet sto bymuren på samme sted som kanalen går i dag. Det slynger seg en vakker park som badet i nydelige høstfarger når vi var der. En tradisjon er å feste hengelåser på de små bruene over kanalen når man gifter seg. Nøkkelen kastes i kanalen og man hører sammen for alltid. Det var litt av et kunstverk å se på alle de ulike låsene.












I parken ligger den nydelige Operabygningen med nyklassisk fasade fra 1863. Innbyggerne er meget stolt av Operan og den skal visstnok ha en fantastisk sal.


Vi fant oss en fantastisk utsiktsbar på Radisson Blu også kalt Skyline. Baren var i 27. etasje med glassvinduer fra gulv til tak. De serverte drinker i alle varianter, og vi forsøkte oss først på de lokale som gjerne inneholdt Black Balsam. Black Balsam er latvisk likør og veldig populært blant lokalbefolkningen, likøren selges i flasker som ligner på trylledrikk. Den uvanlige smaken gjorde at vi sverget til øl, servert i fantastisk kule glass. Latvisk øl var ganske mye bedre enn likøren deres. Det ryktes at du kan reservere plass i badstua med like fin utsikt.







 



Fra utsiktsbaren så du rett ned på en russisk-ortodokse katedral, her blir du møtt av en intens duft av røkelse ved inngangen og alle går kledd i hodeplagg.. Vi følte oss ganske utilpass som de eneste uten.



 

Du må besøke den fantastiske cafeen Emila Gustava Sokolade som serverer kakao i alle varianter: varm og tyktflytende, som rene sjokoladeplater eller som sjokoladetopper. Vi koste oss gløgg i hjel her!






 






Andre gode cafeer er Double Coffee, Black Magic og Apsara. På sistnevnte vil du føle deg som du er i Marokko, nede i kjelleren er det båser med puter og tepper. Det lukter søtt fra vannpipene som lager morsomme boblelyser og du kan nyte utallige tesorter







I gamlebyen er middelalderbygninger godt bevart, dette gjør at byen har et fantastisk eventyrpreg over seg. Ikke nok med det så var vi der i haloweenhelgen, det var utskjærte gresskar som lyste opp i gatene og glade utkledde mennesker. Alle de vakre husene fikk det til å føles som vi var med i en Harry Potter film. Torget, Livu Laukums, var et fint samlingspunkt med flere gode restauranter. B bars restorans serverte mat når alt annet var stengt, og hadde 2 for 1 på både mat og drikke mellom klokken 22 og 23. Ellers hadde Vincents og Steiku Haoss god mat.




















Vi forsøkte oss også på den kente kjeden Lido hvor man selv forsyner seg med latvisk mat fra en buffe for så å veie maten og betale etter vekt. God og rimelig mat i fin atmosfære, innbyggerne spiser selv her minst en gang i uken. Den største heter Lido Atputas Centrs og ligger i Krasta Iela 76.



Uten kartleseren min måtte sightseengruten tegnes opp på kartet før vi begav oss ut. Vi merket fort hvor korte avstandene var, du rekker over alle serverdighetene til fots.


Den lutherske Peterskirken er karakteristisk i byprofilen og har et kirketårn av stål og et spir på 122 meter. Under andre verdenskrig ble kirken bombet, og det ble bygget en kopi av kirketårnet. Kirken er ikke noe spesiell inni, men tar du heisen opp blir du møtt av en flott utsikt. Det var litt tåkete når vi var der oppe, men vi kunne se de store bysymbolene og orientere oss.











  

En annen kirke er St. John's som opprinnelig ble bygget som et kapell. Kirken er bygget inn på en måte slik at du nesten ikke ser den. Går du igjennom buen kommer du til John's Yard hvor du finner rekonstruerte fragment av festningsmuren fra middelalderen.


 

Melngalvja nams også kalt svarthodeneshus er en vakker bygning i rennesansestil med glitrende farger og flotte dekorer. Byrådet satt opp bygningen i 1335 og kom i hendene på brorskapet som ga den sitt navn for å huse ugifte handelsmenn på gjennomreise. Navnet svarthodeneshus henger sammen med at brorskapet gikk kledd i svarte hatter. I 1941 ble bygningen revet, men i 2001 på Rigas 800-års dag ble den gjenoppreist. Om vinteren finner du flotte julemarkeder i gamlebyen, og Riga feirer julen to ganger, både 24. desember (katolsk og lutheransk) og 7. januar iht. den russisk-ortodokse tradisjonen. På plassen, Rätslaukums, ved svarthodeneshus, fikk vi høre at det hver jul står et vakkert juletre. Dette er fordi brorskapet i 1510 begynte å dekorere juletrær med blomster, det hevdes at dette var starten på den moderne juletredekoreringen.



 



Riga Katedralen, også kalt Domen, er østersjøområdets største katedral. Katedralen ble bygget i 1211 av en biskop og har et orgel med hele 6768 piper. Gjennom årene har kirken blitt modifisert og rekonstruert flere ganger noe som viser igjen i miksen av forskjellige stiler arkitektur som er brukt. Den fremstår i dag som en blanding av romansk, renessanse, barokk og klassisk arkitektur.


St. Jakobkatedralen er en katolsk katedral fra 1200-tallet. Fra det røde murbygget med rene og enkle linjer, frigjør det seg en grådgrønn spire på 73 meter.


Big Christopher var en stor mann som bodde ved elva før Riga ble bygget, han levde av å bære mennesker over elva. En dag det var dårlig vær hørte han et gråtende barn som ville over elva, og han kunne ikke motstå barne. Det sies at barne var Jesus i forkledning, vel over elva la han barnet fra seg. Dagen etter fant han gull på samme sted hvor barnet hadde ligget, disse pengene ble brukt til å bygge Riga.


Slottet ligger like ved elven og er regjeringsleiligheenes hovedkvarter. 



De tre brødre er byens eldste kjøpmannsboliger datert tilbake til 1400-,1600- og 1700-tallet. Dette gjør at hver og ett av de tre husene representerer ulike stadier i Rigas arkitektoniske epoker.



På 1600-tallet var Riga en av Sveriges største byer. Svenskene anla en byport i 1698, dette er den eneste gjenværende i byen.



Den gamle og opprinnelige bymuren.


Jacob's Barracks fra det 18. århundre er en lang rekke med like hus, resturert i 1997. Husene er hjem til intime barer, fine butikker og kontorer. Under alle helligdager endrer gaten seg, du kan nyte scener fra Bibelen og eventyr fyller gaten. For eksempel på Janu Day (juli 24) fylles gaten med et langbord som dekkes med lokalprodusert mat, og til jul har de en julekrybbe.


Kruttårnet Pulvertonis er det eneste gjenværende av hele 18 tårn fra 1300-tallet. Tårnet er blant annet brukt til fengsel og torturkammer. Du kan se flere kanonkuler i veggen, fra den gang russerne angrep svenskene.


Det store gildet er fra 1330 og var et forbund av tyske kjøpmenn. Nå brukes bygget som konsertsal. 


Eieren av kattehuset ble imidlertid nektet adgang til det store gildet, og som hevn snudde han kattene på toppen av huset sånn at de viste rompa til gildet. Kattene sto med rompa til, helt til han fikk være med - da endret han stillingen dems.



Sentralmarkedet er et enormt marked hvor kjøpmenn har samlet seg helt siden 1930 for å selge varene sine. Markedet ligger i store hangarer som ble bygd for å gi plass til store luftskip. Etter å ha besøkt flere markeder i Europa ble jeg litt skuffet, det var for stort og ga ikke den gode stemningen. Mest fascinerende syns jeg det var utenfor hvor du fikk se frukt og grønnsaker i alle varianter. Visste ikke at det fantes så mange ulike gresskar. Inne fikk vi imidlertid en liten smaksrunde i en ostedisk, og det anbefales. Pestoosten smeltet på tungen.









Like ved markedt så vi en fin bygning som vi ikke kunne finne i guidebøkene. Vi var nysjerrig på hva dette var, og gikk inn. Vi ble møtt av en mørk og gammel resepsjon og lurte på hva dette var slags bygning. Det viste seg å være administrasjonen til universitetet, for en liten sum penger fikk vi a heisen opp - og denne gangen var tåken lettet.








Det var perfekt å avslutte en opplevelsesrik helg på et deilig spa. Vi ble anbefalt Kolonna Spa på Galleria kjøpesenter, og det skuffet ikke. Nydelige omgivelser og verdens beste fotmassasje. Du kan også ta toget til byen Jurmala for 10 kr, her er det strand og flere spahoteller.




 

Follow Kjærester på tur

8 kommentarer:

  1. Ja Riga er fantastisk <3 Hotellet vårt lå også like ved Galleri. Morsomt når du selv får gode minner av å lese innlegget <3

    SvarSlett
  2. så fint det er i riga. kos dere masse :)

    SvarSlett
  3. Riga saa jo utrolig flott ut! Den byen har herved havnet paa min "maa reise dit-liste"! :)

    SvarSlett
  4. "...en fin bygning som vi ikke kunne finne i guidebøkene..."

    Om noen lurer på så vet jeg at den 'fine' bygningen var i utgangspunktet "kollektivbrukernes" (Sovjets svar på bønder) hus og er et monument over Sovjets invasjon og påfølgende okkupasjon av Latvia. For tiden huser dette bygget Latvias Vitenskapsakademi. Selve bygget er Stalins svar på amerikanske skyskrapere. Diktatoren i Sovjet var misunnelig på USA sine skyskrapere, biler og Hollywood, så lagde han sin egen versjon av alle delene. Dette bygget er en av en hel serie rundt om i gamle Sovjetimperiet. Du finner lignende (dog betydelig større) f.eks. i Warszawa og Moskva. Sikkert mange andre er blitt gjort 'lykkelige' med en slik arkitektonisk påminnelse om en ellers veldig mørk tid i nyere historie. Disse byggene er kule sett løsrevet fra sin historie og med vestlige øyne, men de er ikke spesielt elsket av hverken latviere i Riga eller polakker i Warszawa, så derfor ikke mye omtale i guidboken.

    SvarSlett
  5. Interessant, takk for info. Skjønner jo da hvorfor det ikke er omtalt i guidbøkerne.

    SvarSlett
  6. Tusen takk for veldig bra guide til Riga! Skal dit til helga, så er kjekt å få et lite overblikk :D

    SvarSlett
  7. Dette var ett flott innslag. Skal selv på kjærestetur til Riga om 1 mnd, gleder oss masse. Her lærte vi mye!! Tusen takk:)

    SvarSlett
  8. hei, tusentakk for en nydelig guide! vi skal til riga i mars, og lurte på hvor mye dere betalte på spa?:)

    SvarSlett