mandag 14. mars 2011

Cashewnøtter

Cashewnøtter brukes mye i thailandsk matlaging. Vi besøkte en cashewnøttfabrikk og jeg fikk meg en skikkelig overraskelse.


Cashewtreet trenger et varmt og fuktig klima og kan bli opptil 10-15 meter høyt. På treet vokser paprikalingnende frukter som inneholder cashewnøtten. Denne paprikalignende frukten kalles chasheweple og brukes til juice, syltetøy, chutney vin og likør.



Hvert kasjueple har kun én cashewnøtt som ikke ligger inne i fruktkjøttet, men finnes i den mørke utveksten på undersiden av hjelpefrukten. Botanisk sett er nøtten egentlig et frø. Når chasheweplene høstes trekkes nøtten ut, den må så brennes og knuses. Skallet på nøtten inneholder skadelig syre og flere thaidamer får ødelagt hendene sine når de tar på skallet uten hansker.



På fabrikken fikk vi smake juice og cashewnøtter, men det var også første gang vi puttet et insekt i munnen. Ekkelt var det og salt smakte det. Visstnok en delikatesse som de solgte i store poser!


1 kommentar: