onsdag 30. mars 2011

Jetlag

Jetlag er kroppens reaksjon på store forskyvninger i døgnrytmen. Du blir døgnvill, trøtt og slapp. Noen får hodepine, mister matlysten og konsentrasjonen. Man regner at det tar ca en uke å venne seg til en ny døgnrytme om døgnet blir snudd.

Jeg fikk kjenne det ordentlig på kroppen da vi fløy hele den lange veien til Thailand. Jeg er et oppriktig B menneske, og har lest at det for oss vil være best å reise mot vest. I dette tilfellet gikk det mot øst, og gud så tungt det var.

Oppgjennom skolegangen har det hendt at jeg har sittet utover natten og jobbet med oppgaver, etter noen timers søvn er det ikke så vanskleig å stå opp for å komme seg på skolen. Jetlag kan ikke sammenlignes med dette! Du er i et nytt land, uansett hvor lyst du har til å springe rundt å slike alle inntrykk klarer du bare ikke. Av all erfaring med nattjobbing og lite søvn, trodde jeg ikke det skulle bli noe problem. Men som jeg fortalte før sovnet vi på nyttårsaften og våknet til rakettene klokken 12. Det sier vel sitt.

Reisen til Beijing tar 13 timer. Jeg har ikke lyst til å sove bort de første dagene og har derfor plukket opp litt tips for hvordan man kan unngå jetlag.

- Rolig kveld før avreise. Det kan være lurt å ha en rolig kveld dagen før man skal reise, ikke stresse for mye.

- God natt søvn. Få deg en god natts søvn før turen og vær uthvilt.

- Reis om kvelden. For reiser østover kan det være lurt å dra med et fly som går om natten. For reiser vestover kan det være lurt å reise om formiddagen, og holde seg våken frem til det er kveld på ankomststedet.

- Ankom reisemålet om dagen. Du bør booke deg inn på et fly som ankommer om dagen lokal tid. Da er det lettere å venne seg til den nye døgnrytmen. Kommer du om kvelden/natten, bør du prøve å legge deg med en gang.

- Behagelige klær. Sov litt på flyet, da er det viktig å ha behadelige klær, nakkestøtte, øyemaske og ørepropper. Ta av deg skoene og ta på deg et par gode sokker.

- Drikk mye vann, unngå koffein og alkohol før og under flyturen.

- Beveg deg! På flyet bør du gå frem og tilbake i midtgangen, strekk deg. Har du mellomlanding ikke sett deg ned i en stol, vær i bevegelse. Etter ankomst kan du ta en joggetur på dagtid, det får adrenalinet til å punme slik at du holder deg våken.

- Kald dusj og varmt bad. Start og avslutt med kaldt vann når du dusjer, så føler du deg frisk og rask! Slik holder du deg våken på dagen. Før du legger deg kan det være lurt å ta deg et varmt bad, som kan gjøre deg søvnig.

- Dagslys. Det er viktig å få nok lys. Er du ute om dagen vil kroppen lettere vende seg til den nye døgnrytmen.

- Power-nap. Ta deg en liten blund midt på dagen, men pass på at den er liten.

- Utsett nattesøvnen. Ikke gå til sengs for tidlig.

- Lokal tid. Still om hverdagen helt til den lokale tiden. Spis frokost, middag og andre måltider til rett tid.

2 kommentarer:

  1. Jetlag er en av de negative tingene når man reiser ja.. Er derfor jeg ikke skjønner dem som reiser bare en uke til Thailand eller andre land langt unna. De rekker jo så vidt å bli vant med den nye døgnrytmen, også drar man hjem. :P Men heldigvis er turen ofte verdt strevet da ^^

    SvarSlett
  2. En uke høres litt slitsomt ut når reisen er lang og døgnrytmen blir snudd om. Likevel glemmer man jo alt det negative når man kommer hjem, og har bare de gode minnene :) Merket du forskjellen på å reise vest og øst?

    SvarSlett