tirsdag 25. mai 2010

München

Kroppen er sliten og hodet er tungt. Eksamenslesingen setter sine spor, det er godt å pleie en sliten kropp med te som varmer. Denne er min favoritt. Snart er det hele over og jeg gleder meg til å nyet late dager med grilling, gode venner og god drikke. Det er tid for å ta dere med på vårt neste stopp i fjor, nemlig München.

En by med en særpreget kultur, jeg kunne virkelig vandre rundt i gatene å se for meg hvordan det var å leve der for mange år siden. Vi fikk høre mange gode historier og jeg sitter igjen med et flott bilde av byen.

Etter en godt natt søvn skulle vi rekke klokkene på kirken ved markedsplassen. Den skulle visstnok spille fin musikk. Vi var ute i siste liten, mest av alt fordi vi måtte orientere oss, og vi sprang igjennom gatene. Det var mye fint på veien og noen bilder var det tid til å knipses. Bildet over er fra gågaten, mye fine butikker og gode restauranter.

Et vakkert hus med ett av løktårnene på en kirke i bakgrunnen.

Ingen steder i byen kunne du få et bilde av hele kriken med de to løktårenene.

Endelig fremme på markedsplassen. Det krydde av mennesker, boder og restauranter, solen stekte og vi var glad.

Vi rakk musikkspillet fra tårnet og det var vakkert. Noen skulpturer snurret rundt der oppe i tårnet, de danset og spilte musikk. Du kan såvidt se neon skulpturer i fine klær ved det grønne på tårnet.

Du kunne gå midt inn i kirken, men fortsatt være utenfor kirken. Her var det en flott restaurant med deilig morgensol og samtidig litt sval skygge.

På markedsplassen står en skulptur av ekte gull, merkelig nok har noen aldri forsøkt å stjele denne. Rundt gullskulpturen står det fire vakter som er små babyer.

Vi vandret forbi en gammel mann som turnerte med sin fuggel, han ble visstnok veldig sur om man tok bilder av fuggelen uten å betale. Hva som var spesielt med den vet jeg ikke, men syns den var litt søt.

Vakre bygninger. Dette er National teateret.

Og triste historier. Dette skal symbolisere en snarvei. Hitler kom til byen for å smale en hær. Dette hadde innbyggerne hørt om og hadde selv laget en hær for å nekte å bli med på dette. Hitler fikk en vanskelig oppgave med å samle sammen en hær. Flere av Hitlers soldater ble skadet og døde. Senere når Hitler overtok makta satt han opp et bilde til ære for de som døde. Hver gang man gikk fordi dette bildet skulle man hilse, flere gikk denne snarveien for å slippe å gå forbi bildet. Mange av de som tok snarveien ble drept..


Denne fantastiske parken kommer jeg aldri til å glemme. Dette er den Engelske hagen. Her var det liv og røre. Ølhager, elver, hester og ikke minst is. 

Jeg fikk med en gang følelsen av at fredagspilsa kanskje finner sted litt oftere i Tyskland enn i Norge. Menyen over øl var usedvanelig stor og det fantes virkelig en øl for alle.

Deilige salte kringler hører med når man skal nyte en øl, disse smaker helt fantastisk!

Vi forsøkte oss på en øl med smak av limonade, og det passet perfekt på den varme sommerdagen.

Deilig å dyppe føttene i den kalde elva etter en hel dags vandring.

Parken var idyllisk!

Og full av glade mennesker! Tenk å ha et så fint å grønt område i byen! 

Du merket raskt at øl var med i mye av historien til byen. Vi fikk høre om tidligere år da pubene var plaget med tisselukt. Dere har sikkert sett de Tyske draktene som fortsatt brukes. Her hadde herrene lett tilgang til sitt utstyr ved en klaff. De satt rundt bordene på pubene og sang allsang, åpnet klaffen og gjorde fra seg. Det ble laget renner i gulvet som skulle lede dette bort, men problemet var at mange traff hverandre.. En oppfinnelse var da en hul stokk. Denne kunne hjelpe de å føre det hvor det skulle. Snakk om latskap.. Etterhvert ble det så forbudt å tisse på gulvet, du fikk rett og slett bot om du gjorde det. Den dag i dag er fortsatt mange av disse pubene svært populære, men det er vel kun allsangen og øla som går igjen.

Vi måtte selvfølgelig ta turen til BMW museumet. Spesiell bygning.

Like ved lå OL-anlegget og en fantastisk park. Vi tok oss en is og så på alle menneskene som jogget rundt det deilige vannet. Denne joggeløypa ønsker jeg meg hjemme.

Klart vi måtte forsøke en god pølsemiddag på markedsplassen. Jeg har aldri i mitt liv smakt så god pølse! Currywürst anbefales alle!

En god hveteøl måtte også testes.

Kirken med løktårnene hadde en litt morsom historie, hvor denne historien kommer fra vet jeg ikke. Det ble sagt at når kirken var under bygging kom djevelen på besøkt til designeren. Djevelen ønsket sin egen mørke kike og ville ikke at designeren skulle ha et eneste vindu i kirken. Designeren hadde ikke noe valg og lovet djevelen dette. Djevelen var visstnok ofte på besøkt for å kontrollerte at det ikke var vinduer i kirken. Som du ser av bildet ser det bare ut som det er et stort vindu i front, men det er egentlig vinduer hele veien som skjules av noen søyler. Fotsporet er designerens, men det spøkes også med at dette er djevelens fotspor.

Utenfor et jødemuseum. Det er veldig viktig for Tyskland å oppdra barna og lære barna på skolen til å stole på seg selv og ikke følge hva andre sier uten å sette spørsmål ved det. Dette for å hindre den store tragedien ved 2. verdenskrig. Jeg syns det er flott at de legger stor vekt på dette i alle deler av livet både barnehage, skole og hjemme.
Jeg elsker markeder! Spesielt dette "Viktualienmarkt" som hadde litt av alt. De deilige krydderiene vi fikk smake på, den nydelige osten og de søte kassene med vin. Jeg var helt forelsket. Det er er så deilig å bare vandre rundt å trekke til seg de vakre fargene og gode luktene.

Markedet hadde også en egen stolpe. Dette er en tradisjon. Husker ikke helt hva disse stolpene ble kaldt, men flere hadde en egen slik. Ble stolpen borte måtte du spandere øl på de som hadde klart å stjele den. Politiet hadde visstnok stjålet stolpen til tollen på flyplassen. Da tollen ringte til politiet for å anmelde dette klarte ikke politiet å skjule latteren. Det merkelige var hvordan man kan ta med seg en slik stolpe uanmerket fra en flyplass. Tollerne måtte da spandere en ølfest på alle de ansatte i politiet. Menner brukte også slike stolper til å fri til damer. De plasserte en stolpe i hagen til dama de ville gifte seg med, sto det en kasse med øl der dagen etter betydde det nei. Så enten fikk man seg en ny kone eller en kasse med øl.

Mange fine handlegater.

En tur innom det Tyske museumet var spesielt moro for kjæresten. Fullt av båter, fly og andre tekniske ting.


Follow Kjærester på tur

5 kommentarer:

 1. Snakk om å imponerer med murstein-innlegg midt i eksamenslesingen! ;) Likte spesielt bildene av den deilige maten,deilig oliven og god ost- Nam! Lykke til med eksamensinnspurt! nå får vi snart en vellfortjent ferie :)

  SvarSlett
 2. Dere var flinke til å få med dere mye! Sykt å lese om de pub'ene... Hoho. Galskap! (Æsj!) Jeg liker gamle bygninger og historie, gleder meg til neste reise jeg skal på!

  SvarSlett
 3. Hehe ja litt av et mursteinsinnlegg, mye på hjertet. Brukte noen dager på det nå i eksamenstia :) Gleder meg til det er over. Fascineres også av bygninger og historie <3 Oj ja æsj de var grisete før i tiden ;p

  SvarSlett
 4. Så artig å lese om alt du har fått med deg!:)Virker som en utrolig interessant by! Rart at jeg aldri har vært "turist" i tyskland, selv om jeg kan språket! Har vel kanskje noe med det at jeg har bodd i Wien og dermed ikke klarer å se på Tyskland som reisemål siden den var så nærme..jaja, det må jeg legge fra meg, virker som en by verdt å besøke!

  Sv: hehe, høres ut som akkurat det vi har tenkt! 1) slipper å planlegge noe trening i forveien, 2)hvis ene ikke vil har vi avtalt at den andre MÅ presse den late parten med på det uansett 3)får opp motivasjonen å jogge 2 sammen :)

  SvarSlett
 5. Ja jeg elsker Tyskland! Mange av mine favoritt reisemål befinner seg der! Skulle ønske jeg også kunne språket, da ville jeg flyttet til Berlin med en gang :) Anbefaler virkelig å reise på en rundreise i Tyskland.

  SvarSlett