mandag 8. november 2010

Amsterdam

Etter en morsom togtur mellom Paris og Amsterdam kom vi frem i godt humør. Mørket hadde lagt seg, og byen måtte vente til i morgen for å avsløre seg for oss. Vi fant fram til en tram og studerte viebeskrivelsen. Det kom en ung mann bort til oss og lurte på om vi behøvde hjelp til å finne frem.


Vi var så heldige at han bodde like i nærheten og tok like så godt følge med oss på trammen. Vi ble raskt fascinert av det fine språket til nederlenderne som suste i våre ører. Vi fikk jammen lært oss noen setninger av medisinstudenten " Hey hoe gaat het ermee". Har du sett en så rar setning før?

Vi fikk høre at vi bodde i et veldig fint område av byen, men vi så ikke så mye til det før vi våknet. Da ble det en deilig frokost i solen. Det var jammen lenge siden jeg hadde vandret i en by av denne standarden! Alle husene var i tipp topp stand og det var fargerike blomster rundt hvert et hjørne. 
Førte plan for dagen var å reservere togsete til København i og med at vi hadde flybillett derfra og hjem til Norge. Amsterdam var altså den siste byen på vår rute, en fantastisk rute som tok slutt så altfor raskt.


Når billetten var i boks var det endelig tid for å oppdage den fine byen! Det var en salig blanding av vakre gamle hus og coffee shops med kanaler rundt føttene. En følelse av å være i det moderne Venezia. Vi la merke til at de fleste husene var skjeve, og lurte på om det kunne ha noe å gjøre med at byen er bygget på påler og at landet beveger seg. Vi fikk høre at grunnen til at husene er skjeve og tipper fremover var at det i gamledager kun var en måte å få varer inn i husene på. En kran henger ned fra toppen av huset, og det kom en båt med varer. Varene ble festet i kranen og heiset opp, for at varene ikke skulle slå mot husveggen ble derfor husene designet slik at de tipper fremover. I dt øverste bildet ser du Church of St Nicholas helt i enden, som er en romersk-katolsk kirke.Som du kanskje legger merke til et alle husene veldig smale, det skyldes at fra gammelt av måtte man betale eiendomsskatt ut i fra hvor bredt huset var. Det var derfor status å ha brede hus. Amsterdams smaleste hus er et rødt søtt hus, og jeg skulle gitt mye for å se hvordan det var planløst inni.


En annen morsom ting er hvordan de merket husene sine i Amsterdam. De hadde verken gatenavn eller gatenummer, men egne plater med ulike symboler. Når Amsterdam etter Napoleonskrigene lå under Frankrike ble det satt et krav om at denne merkingen skulle ta slutt. Gatenavn og nummer ble innført , så vel som etternavn. Innbyggerne var ikke spesielt glad for dette, og for å gjøre narr av franskmennene tok de nederlandske etternavn som betød ting som hundebæsj osv. Fortsatt den dag i dag er det familier som barer med seg slike etternavn.


Lunsjen ble inntatt på min heretter favorittcafe! Du vandret rundt blant alle verdens farger og kunne frotse i så mye god mat! Hvem får ikke vann i munnen av å se på alle de ferske og fargerike råvarene? Jordbærsmoothien smakte fortreffelig!

Videre gikk turen til en kjent del av Amsterdam, nemlig Red-light district. Her er det helt lovlig å være prostituert, og de fleste damene som driver med dette er selvstendig næringsdrivende. Det er en lov som sier at dersom man driver med denne type forretning er det påkrevd å bruke beskyttelse. Forretningskvinnene rapporterer selv sin egen inntekt, og den skal visstnok være veldig høy. De skatter så av denne inntekten på vanlig måte, men inntekten forventes å være over dobbelt så høy som det som rapporteres.

Området er fullt av ulike utstillingsvinduer som forretningskvinnene leier til ulke tider av døgnet. her står de kun iført undertøy og viser seg frem, hos noen er gardinene for.. Det er ikke lov å fotografere damen, og dersom du gjør dette er du sikker på å få deg en lærepenge. Kvinnene står her som regel for å tjene opp til studie og vil dermed ikke bli avbildet. Det ryktes at en kvinne som ble fotografert ble så rasende at hun løp etter fotografen og helte en kopp urin over han.

Du finner også coffee shops og en kirke i området. Kirken er her av den opprinnelse at sjømenn ofte kom i land i Amsterdam og besøkte Red-light district. De fikk da stor skyldfølelse og en kirke var da strategisk plassert i området. Sjømennnen skriftet i kirken og for en fin pengesum kunne presten renvaske de.Vi gikk forbi coffee shopen hvor Brad Pitt og George Cloone er i Ocean's Eleven og den må jeg si så orientalsk ut. Når det gjelder coffee shops kan de lovlig selge 5 gram mild narkotika til hver person. Det er også lov til å dyrke cannabis i Amsterdam, og vi vandret forbi et vindu hvor vi kunne se en slik plante.. Merkelig..Like i nærheten spiste vi forøvrig verdens beste pommes frites!


Vi så også den merkelige fastfood kjeden hvor du kan få maten din ut av en boks. Amsterdam har flere museumer per kvadratmeter enn noen annen by, og du kan se ganske mange rare typer!


I en vakker bakhage finner du et idyllisk lite søsterfellesskap. Stedet heter Begijnhof og ble bygget i 1346. Her bodde katolske kvinner og levde som nonner. Søstrene tok til seg de syke og underviste de fattige. Du finner også et av de to eldste trehusene i Amsterdam her. Før var det kun trehus i Amsterdam, men nå gjenstå bare to da de ble forbudt i 1521 etter flere katastrofale branner. Det brune trehuset er datert tilbake til 1420. På området er det også to søte kirker.

Har du lest Anne Franks dagbok må du få med deg et besøk i huset hvor hun satt innesperret i to år under andre verdenskrig. Huset er helt tomt bortsett fra bokhyllen, plakatene på  Anne Franks rom og en modell av annekset.Når du vandrer rundt må du legge merke til de rare formasjonene i hjørnene på husene. Vi så ganske mange varianter av disse tissespærrene. De skal hindre at menn tisser i hushjørner ved at det eks. spruter tilbake på de. Formasjonene henger igjen fra gammelt av da Amsterdam var plaget med mye urinering i gatene. Det ble da installert toaletter til herrene i gatene, men en gruppe kvinner ble så fornærmet å krevde at de skulle også få. I protest gikk kvinnene å tisset på alle byens broer. Når de endelig fikk toalettene sine, ble det bestemt at alle toaletter skulle fjernes da det ble funnet narkotikautstyr på toalettene. Den nest beste løsningen var dermed disse tissespærrene, som visstnok fungerte bra.
Det store torget i Amsterdam, Dam Square, som samler de mest trafikkerte gatene var til stadighet fullt av liv og oppvisninger. Vi var så heldige å få med oss en helt fantastisk dansegruppe! På plassen er også det neoklassiske slottet som fungerte som rådhus fra 1655 til 1808 hvor det konverterte til kongsgård. Du finner også Madame Tussaud's Wax Museum her og en gotisk kirke, Nieuwe Kerk, fra det 14. århundre. På motsatt side er The National Monument, en hvit stein søyle designet reist i 1956 for å minnes ofrene for andre verdenskrig.
Vi besøkte også andre kjente bygninger som Munttoren, et tårn som tidligere tilhørte porten på bymuren. Porten ble bygget i årene 1480-1487, besto av to tårn og en vakt hus. Etter at porten gikk opp i flammer i en brann i 1618, var det kun vakthuset og deler av det vestlige tårnet som sto igjen. Tårnet ble gjenoppbygd i renessansestil i 1619-1620 designet av Hendrick de Keyser. Hendrick de Keyser var en nederlandsk skulptør og arkitekt. Når hans talent ble kjent ble han utnevnt til Amster dam sin steinmurer og skulptør. Oppgavene hans inkluderte aller arbeidsoppgaver som vi nå definerer som byarkitekt. Han er kjent for en rekke viktige bygninger og hans prosjekter bidro til å etablere stilen Amsterdam renessanse.Westerkerk er også hans kunstverk, det er en protestantisk kirke bygget i 1620-1631. Spiret er det høyeste kirketårnet i Amsterdam med sine 85 meter.


Diverse andre fine bygninger ble også observert. Togstasjonen. 


Konserthus. Kirke som fikk rester fra bygningen ved sidenav ved resturering. Kirken skulle i utgangspunktet også få høyere tårn, da bygningen ved sidenav ble bygget senere med flere etasjer - noe kirken ikke likte.
Chinatown. 


Vakre dører. 
Nasjonalmuseumet. Homomonument, minnes alle homofile og lesbiske som har vært utsatt for forfølgelse på grunn av homoseksualitet sin.


Heller er det ikke ukjent at tresko er blitt et symbol på Nederland. Du kunne selv male skoene om du ville, eller kjøpe ferdigmalte. De hadde tilogmed varianter i stoff sånn at du kunne bruke det som tøfler.
En real pub craw må til for å toppe Amsterdamoppholdet! Her er det mange barer å ta av! Og hva er vel bedre enn å vandre hjem hånd i hånd med en kjæreste og se på de vakre fargene som preger kanalene. Midt på vår fine vandring traff vi på en gjeng brannmenn som sto linet opp og løftet opp damer mens mannen tok bilde. Kan skrive under på at det var noen glade å hylende 40 åringer som slang seg i armene deres.

Vår Interrail er over og vi har hatt utrolig mange fine opplevelser! Vår siste togtur gikk fra Amsterdam til København, hvor flyet ventet på oss på flyplassen. Det er vår førte togrute hvor hele toget ble med ombord på en stor båt!


Follow Kjærester på tur

3 kommentarer:

 1. Så utrolig herlig by. Likte den virkelig! Amsterdam skal også absolutt besøkes.hehe..har igrunn lyst å få med meg alle byer i verden om jeg kunne da men ;p Spesielt artig historien om hvorfor husene er smale, lille søte smale huset!helt utrolig!hehe..

  Dere har virkelig opplevd masse. Interrail virker som en bra måte å oppleve masse steder på. Hva ble favorittbyen fra hele reisen da? :)

  SvarSlett
 2. Oooh det er et veldig vanskelig spørsmål! Jeg likte alle byene veldig godt, og de er alle så ulike med sin helt egen særegenhet! Må si at Berlin, Barcelona, Paris og Amsterdam kommer veldig høyt opp på listen, men jeg ville ikke vært foruten noen av byene.

  Har også samme følelse som deg, vil besøke alle kriker og kroker av verden! Interrail er en fantastisk måte å gjøre dette på fordi du leger ruten opp etterhvert som du reiser og ser hvilket tempo du vil ta det i. Du kan snu og vende på ruten hele veien, og det blir jo mye mer opplevelser å gjøre det på denne måten enn å bare ta en weekendtur til en storby.

  SvarSlett
 3. Det skjønner jeg godt!:) Sikkert vanskelig å plukke ut en favoritt ja ;) Alle virker jo som herlige byer! Jepp, interrail høres veldig bra ut, ikke minst også en annerledes opplevelse å reise med tog, være backpaker osv.. Får se om vi en dag kaster oss ut i noe lignende også...:)

  SvarSlett