tirsdag 10. mai 2011

Unngå myggstikk

I forje innlegg skrev jeg om vaksinenen vi tok for vår reise på to måneder i Asia og Australia. Da nevnte jeg at den beste måten å unngå Malaria, Japansk encphalitt og Denguen feber er å beskutte seg mot myggstikk. Sistnevnte finnes det ingen vaksine mot, mens man kan vaksinere seg mot Japansk encphalitt og ta tabletter mot malaria. Imidlertid beskytter ingen malariamedisin 100%.

Malariamyggen er mest aktiv mellom solnedgang og soloppgang og liker seg også godt innendørs. Denguemyggen er på tokt på dagtid. Japansk encphalitt har størst utbredelse på landsbygda, men enkelte tilfelle rapporteres fra byområder hvor det er rismarker og husdyrhold. Reiser du til områder med utbredelse av sykdommene bør du følge tiltakene for å besytte deg mot myggstikk.


De viktigste tiltak for å unngå myggstikk er:

- Bruke myggmidler - dietyltoluamid (DEET) eller annet - på huden ved utendørsopphold. Folkehelseinstituttet anbefaler bruk av myggmiddel med 20% DEET i malariastrøk og Statens Forurensningstilsyn tillater ikke salg av midler med høyere DEET-innhold enn 20%. I konsentrasjoner under 20 % beskytter DEET i 1-3 timer, mens ved bruk av høyere konsentrasjoner (50 %) varer beskyttelsen opp mot 12 timer. Myggmidler bør benyttes også på dagtid og innsmøringen gjentas ved svetting pga. av høye temperaturer.

-  Kle på deg ved utendørsopphold etter solnedgang; sokker, langbukser og langermete plagg. Klær av mikrofiber er god beskyttelse. Microfiber betyr at fibrene er svært svært tynne og at materialet er vevet veldig tett, slik at myggen ikke klarer å stikke igjennom.

-  Sove under myggnett ved overnatting innen- og utendørs. Permetrin-impregnering av myggnettet anbefales og er viktigst i områder med høy malariarisiko. Middelet som hindrer myggen i å oppholde seg på nettet og stikke igjennom. Dersom du har et gammelt myggnett liggende bør du re-imregnere det med permitrin før du skal ut på reise igjen. Det henger ofte myggnett over sengene på hotell i malariaområder. Men før du velger å bruke stedets nett istedet for ditt eget, bør du sjekke det for hull og rifter. Gaffatape er en tjukk grå tape, som gjerne finnes på rull og som er utrolig sterk. Mangler det opphengspunkt til myggnettet på rommet, kan du tape et myggnett fast i taket med gaffatape. Og skulle du mangle både tape og hyssing – bruk tanntråd. Tanntråd er sterke saker og kan, i likhet med gaffatape, holde myggnett oppe og brukes til å fikse det aller meste.

-  Klær og myggnett bør settes inn med permetrin som holder både mygg og andre insekter, veggedyr osv. borte. Impregnering kan gjøres ved å spraye tekstilene så de blir fuktige. Det må foregå i luftige rom. Rent praktisk kan sprayingen gjøres i en plastpose. Permetrin er giftig ved innånding, mens det i tørr tilstand ikke er giftig.

- Enkle overnattingssteder som har myggnetting i vinduene, kan gjøres myggfrie ved å spraye ned rommet med tilgjengelig insektspray og skalke alle luker i noen timer, mens man går ut og spiser el. Deretter har man selv kontroll med dører og vinduer og kan lufte gjennom vinduer med myggnetting. Malariamyggen, som den norske myggen, tiltrekkes av lys i skumringen. Lyset bør derfor ikke slås på før dører og vinduer er lukket. Hotellrom med klimaanlegg er vanligvis myggfrie.

- I mange land er malariaforekomsten verst i lavlandet, mens det er lite i høyere strøk. Ved reise på landsbygda i malariaendemiske områder, kan man dermed gjøre strategiske overnattinger på stoppesteder som ligger høyt i terrenget.

- Lytte til lokal informasjon om malariaforekomsten der man bor eller stopper for overnatting.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar