fredag 11. mars 2011

Dykkesertifikatet

Jeg har alltid vært en badenymfe og Thailands fantastiske snorklingen ga mersmak. Vi ville på dypere vann og svømme i korallrev. Jeg var litt redd for det store dypet der ute, og tanken på å hoppe ned i det mørke skumle havet. Helt fra jeg var liten har jeg vært redd for hai, og hver ferie måtte jeg forsikre med med pappa at det ikke var hai ved stranden.

Vi gikk imidlertid forbi et dykkesenter, og måtte bare inn for å se. Før vi visste ordet av det var vi påmeldt til PADI sitt Open Water Diver kurs. Jeg hadde mareritt hele natten, selv om damen på dykkesenteret hadde forsikret med om at det ikke var noen farlige haier i havet hvor vi skulle dykke. Kun slappe og sovende leopardhaier.
Kurset besto av tre deler. Teori i klasserommet, praktiske øvelser i bassenget for så å kunne teste lærdommen på havdykk. Etter endt kurs kan vi dykke ned til 18 meter. Vi fikk vår egen instruktør og med tre elever hadde han god tid til hver enkelt. Det var spennende og lærerlikt. Etter bestått teoriprøve gikk båtturen til Koh Racha Yai hvor vi skulle oppleve vårt første havdykk.


Jeg holdt masken på ansiktet, tok steget frem og vips var jeg i vannet. Vektløs. Vi beveger oss sakte nedover til den ukjente verden. Svømmer mot et korallrev, og blir forbauset over en ny verden som åpenbarer seg. Alle regnbuens farger er representert, og mer til. De vakreste skapninger svømmer rundt i nydelige koraller. Det er klar sikt og jeg er i paradis!Et rev består av revbyggere som er harde og myke koraller. Koraller består av skjelettene til polyppdyr, som er små dyr i slekt med sjøanemoner og maneter. Polyppene bygger skjelettet utenfor kroppen og når disse dyrene deler seg bygges korallkolonien sakte opp. Korallrev vokser ekstremt sakte, det tar gjerne 1000 år å danne en meter korallrev. Det er fint å svømme rundt revet, men vær forsiktig du skal bare se og ikke røre for da an du skade revet for alltid.

Du kan finne så mange som 200 ulike arter koraller i et rev. Alle mulige fasonger og farger får den skumle havbunnen til å glitre.


Vi svømmer igjennom grotter og firkanter, ser lilla sjøstjerner, vakre anemoner og rosa koraller. Fiskestimer kiler på leggene. Det er rett og slett vakkert og veldig spennende! Skumle fisker som murener, rokker og lionfish titter frem, men det er ikke skummelt for det føles bare som du er tilskuer.

Murener er grådige rovfisker som gjemmer seg i sprekker og angriper intetanende byttedyr som svømmer forbi, de blåflekkede rokkene har en giftig tagg ytterst på halen og lionfish har giftige pigger på ryggen som kan minne om en løvemanke. Dykkeinsturktøren vår fortalte at dersom du plaget denne fisken kunne du risikere at den ble svømmende etter deg med piggene først.Flere dager ble tilbragt på båten, her hadde vi vår egne kokk som serverte frokost, lunsj og middag. Selv med varmt vann kan du faktisk bli ganske kald etter et langt dykk, soling på båtdekket gir varmen tilbake. Vi lært navigering og manøvrering, dykkespråk, livredning og bruk av dykketabell. Det var morsomt å se utviklingen fra første dykk til det siste. Du lærer å bruke mye mindre luft og får dermed være lengre nede i den nydelige undervannsverden.

Nå har vi dykkerlappen! Gjett om vi er fornøyd! En helt ubeskrivelig og fantastisk opplevelse som jeg råder alle til å prøve. Du kan bare ikke la denne nydelige verden passere forbi deg!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar