torsdag 28. april 2011

København

København er en vakker by som vi, etter vårt besøkt, ble så glad i at vi fortsatt den dag i dag drømmer om å en gang flytte dit. Byen er omkranset av grønne lunger, flott arkitektur og nydelige kanaler. Våre dager var fulle av sol og glede, det er kanskje ikke rart vi tenker tilbake på ferien med smil om munnen.

Hva er vel bedre enn å vandre gatelangs hånd i hånd, ta til seg atmosfæren og det som følger med. Vi går gjerne litt rundt uten et direkte mål, ser på menneskene og de vakre husene. Nyter en is på en benk og besøker fine bakerier. Det er koselig å gå med sol i ansiktet, se på alle de syklende danskene med kurvene fulle av matvarer. De har en avslappet livsstil kan det virke som, de nyter livet. Idet vi har med oss kart og ønsker å besøke ulike attraksjoner stopper de gjerne opp og spør om vi trenger hjelp. Det er vanskelig å forstå de i starten, men etthervert er det lettere å henge med. Det er verre når damen i kassen skal ha betalt og du ikke skjønner noen av rare tallene.

Vi fikk oss en fin byvandring som startet ved hotellet like ved Rådhuset. Herfra vandret vi over Havnebadet og startet med en god frokost på et bakeri. De kjente danske smørbrødene falt vel i smak på en benk langs havnebadet. Her så vi flere kanalbåter fulle av turister kjøre vinkende forbi oss. Vi gikk langs havnebadet og passerte Vor Frelsers Kirke med det nydelige tårnspiret. Du kan bestige kirketårnet og få en vakker utsikt over byen. Vi rundet over en bro og fikk en nydelig utsikt over Nyhavn med sine fargerike trehus på brygga. Når du sitter på en utecafe her kan du kjenne lukten av de gamle båtene som ligger og dupper ved kaia. Det er en deilig opplevelse. Jeg ser også for meg kaia slik den var i gamel dager. Handelshus med bordeller og spillebuler i kjelleren, et syndens tilholdssted.
Vi tok oss en tur opp i Rundetårnet som gir en fantastisk panoramautsikt før vi fortsette til slottet, Amalienborg. Det er fire like hus som står rundt en sentral plass med en hest i midten. Beveger du deg ut av plassen og ned mot sjøen, må du snu deg. Du får da en vakker utsikt over slottet og Marmorkirken med den nydelige kuppelen inspirert av Peterskirken i Roma. Langs sjøen ser du Operaen og statuen av den lille havfruen fra det kjente eventyret til H.C. Andersen. Det drømmende blikket er festet mot havets dyp.

Vi beveger oss videre til Rosenborg slott, og passerer mye fin arkitektur på vår vei. Det føles litt som å være på landet me grusvei, søte små hus, innsjøer med fine fugler og grønne trær. Dette er virkelig en rute å anbefale. Parken rundt slottet er full av liv og røre, før vi vet ordet av det er vi midt oppi en morsom teaterforestilling. Kvelden avsluttet vi på en av Københavns mange barer, med godt øl.Dansk design har for meg alltid vært en favoritt, en liten shoppingtur er derfor viktig i Danmarks hovedstad. I gågaten Strøget ligger butikkene på rekke og rad. Den strekker seg fra Kongens nytorv til Rådhusplassen. Sjarmerende gågater strekker seg også frem til den lille øya Slottsholmen, som er adskilt fra byen av kanalen. Arne Jacobsen's design kan forøvrig også nytes på Radisson Royal hotel, ta deg gjerne en drink i toppbaren. Like ved hotellet ligger Carlsberg Bryggeri med sine vakre elefantporter. Her får du omvisning med smaksprøve.

Etter en deilig øl ville vi beøke Christiania. I 1971 okkuperte en gruppe hippier et gammelt militært område for å skape en fristand, Christiania. Christiania ligger i et narturskjønt område, husene er preget av hippiestilen og du finner ingen biler her. Murer og vegger er dekket av fargerike og kunstneriske graffitter, som dekorerer triste bygninger. Husene er gamle militærhus eller hus bygget av innbyggerne i alle fasonger, størrelser og farger. Jeg syns det var spennende å vandre rundt her. Pusher Street var derimot litt ubehagelig, hvor de åpenlyst solgte hasj. Christiania er kjent for sitt liberale syn på hasj og hasjsalg, til tross for at dette er ulovlig i Danmark. De danske styresmaktene har vedtatt at Christiania skal «normaliseres», og boligområdet har flere ganger blitt prøvd ryddet.
Tivoliet i København er som en egen liten by med berg- og dalbaner. Det er en vakker innsjø her, ytrende fugleliv og svaiende hengetrær. Restaurantene er søte små hus og du finner til og med et vakkert kinensisk tempelv ved innkjøen. Ekstra vakkert er dette om kvelden, med lysene kinesiske lantærner i trærne rundt. Det er to karuseller som skiller seg ut, de strekke seg langt i været. Vi har lyst til å ta begge, men jeg har mistet litt av tøffheten i meg. Heldigvis for meg har kjæresten høydeskrekk, slik at jeg kunne tøffe meg til og si at jeg ville ta begge to. Tøff som han er trosset han høydeskrekken og ble med opp i den ene, det var greit for meg. Vi ble heiset opp i været, så ut over den fantastiske byen, og før du visste ordet av det ble du sluppet ned. Det kjentes ut som vi datt lengre ned enn bakkenivå, til tross for at vi selvfølgelig ikke gjorde det. Etter å ha forsøkt flere berg- og dalbaner, sier kjæresten at han også vil ta den andre! Det er en høy sak, med husker som svinges rundt høyt der oppe. Jeg får sjokk, og må tilstå at jeg bare sa jeg ville ta den fordi jeg visste at han ikke ville. Det endre opp med at vi begge slipper å ta den, vi nyter heller et bedre måltid ved innsjøen. Vi brukte lett en hel dag inne på tivoliet, og storkoste oss med det.


5 kommentarer:

 1. Mmm, nydelige bilder! København ser jammen ikke så verst ut nei. Rakk ikke å lese all teksten nå men, får ta det når jeg har litt bedre tid! ;)

  SvarSlett
 2. Ah ser ut som en herlig by!:) Skal forhåpentligvis dit noen dager før 17.mai :)))wii

  SvarSlett
 3. Det er absolutt en fantastisk fin by i sommertider! Heldig du som skal en tur Marta.

  SvarSlett
 4. Utrolig flotte bilder dere har overalt her på bloggen. De får virkelig reisefeberen til å stige hos meg! Og så blir jeg litt misunnelig på alle stedene dere har vært... ;-)

  SvarSlett
 5. Tusen takk! Glad for hyggelige kommentarer og at bloggen sprer reisefeber :)

  SvarSlett